top of page

Utbildning

Hund- och förarutbildning

Det är en tuff utmaning för förare och hund att bli en fullutbildad räddningshund med utarbetat specialsöksområde. I genomsnitt tar det två till tre år att träna och utbilda en räddningshund.

Det är ett separat godkännandeprogram som, oavsett disciplin, börjar med en grundkurs. Uppdelat på teoretiska och praktiska övningar för dig som vill utbilda er som ekipage. För hunden är det första steget ett enkelt lämplighetstest, där syftet är att se om hunden är kontrollerbar och kan samarbeta med föraren. Här vid vårt lämplighetstest får både vi och ansökande ekipage möjlighet att träffas och känna lite på varann för att se om vi är lämpade för varandra. Utbildningsprogrammet kan påbörjas redan i tidig ålder hos hunden, det är först efter att hunden fyllt 12 månader som man kan påbörja med lämplighetstest och valideringar.

Under utbildningen kommer föraren lära sig att ta hand om sig själv och hunden i alla slags väder och miljöer. Man kommer även lära sig att använda det digitala hjälpmedlet IRO Rescue med kartverktyg, kommunikation och rapportering etc.

Själva utbildningen kan påbörjas när som helst, inga
förkunskaper krävs, men du som hundförare måste vara
18 år innan du kan godkänna och vara med på listan för
utlarmning. Hunden måste vara 12 månader gammal
innan den kan göra första lämplighetstestet. Det går fint
och är ofta en fördel att börja träna så tidigt som möjligt. 

          På filmen ser man Torneryds Atlas 4 månader gammal.  ➡️

Vi har öppna träningstillfällen i våra regioner. Här välkomnas våra medlemmar oavsett nivå i vår valideringstrappa. Vår målsättning är att alla kan hjälpa alla med allt från tips och tricks till att vara figuranter för varann. Vid dessa tillfällen förkovras såväl hund som förare i följande övningar och teori:

  • vindlära 

  • sökarbete 

  • sökmönster

  • markeringsarbetet

  • ledningssystem

  • rapportering och hantering av fynd

  • teori kring lik och förruttnelseprocess

  • doftkällor

För dig som vill prova på, så är man välkommen att delta vid en träning. Kontakta oss för att se när och var det passar bäst för dig att delta.

 

Vad kostar det att utbilda sin hund till räddningshund inom Svenska Räddningshundar?

         -  Vi beräknar att man som hundförare får lägga ner ett värde motsvarande 200-250.000kr för att                    komma till nivå 10 USAR international hos oss. Beloppet är INGET man betalar till Svenska                        Räddningshundar, det är vad vi kalkylerat i träningstimmar och foder etc. som den enskilda                        hundföraren lägger in för att komma till den nivån med sin hund, just därför beräknar vi det till 2-3                år med aktiv träning för ekipaget.  

 

            Avgifterna man betalar är en årsavgift för att få delta vid våra träningstillfällen, den kostnaden är                  400kr. Våra träningar och utbildningar kostar inget. Utöver detta kostar lämplighetstest och första                valideringen 500kr vardera. För att delta vid akuta sökinsatser (Prio 1 larm) ska man vara                            validerad som lägst i modul 3. 

            Ibland kommer frågan om vad pengarna går till för medlemskap, lämplighetstest och validering.                  Det är enkelt förklarat. Avgiften för träning (400kr/år) går till att täcka organisationens kostnader för              mark som vi arrenderar, milersättningar för dem som önskar det i samband med insatser eller till                boenden vid insatser om vi har behov av det. Kostnaden för lämplighetstest och validering uppgår              till 1.000kr, denna kostnaden delas vid två tillfällen av deltagaren oftast med minst 6 månaders                    mellanrum. Efter genomförda test med godkänt resultat erhåller man en insatsväst, patch med                    text hundförare, komradio allt till ett värde överstigande 2.000kr. Man betalar således ungefär 50%              av kostnaden själv. Utöver det erhåller man en mycket fördelaktig rabatt i vår Webbshop.
 

 

            Alla våra instruktörer är som lägst utbildade via Svenska brukshundsklubben (SBK). Hundförare                  från modul 3 kan vara behjälpliga med de moment de själva genomfört för aktuell modul.                            Hundförare inom Svenska Räddningshundar (SRH) är inte per automatik instruktörer.  

När vi har större arrangemang, träningar och träffar sker detta genom anmälning. Dessa är i mån av plats bindande och sker via bokning till: anmalan@svenskaraddningshundar.se   

Moduler inom Svenska Räddningshundar
 

Ett lämplighetstest som är vår lägsta nivå innehåller följande 5 moment:

1️⃣ Hantering av hund 
2️⃣ Sök utomhus i ruta (Ytsök i koppel, 1-6 föremål max 10x10cm, tidsbestämt. Yta: c:a 50x50 meter) 
3️⃣ Vindsurf (Vallad yta i vind med påvis hitta figurant) 
4️⃣ Patrullering vind, ljud & spår (påvisa 1 spårövergång, 1 ljudmarkering, 1 vindmarkering, 1 "dött" föremål. Längd: upp till 700 meter) 
5️⃣ Spår (1-6 mänskliga föremål t.ex. strumpa, mössa, tidsbestämt. Längd: upp till 700 meter)  

 

  • Modul 1 Lämplighetstest / Säkrare

  • Modul 2 Lämplighetstest (finns tre utfall vid detta test)​​

    • Godkänd för vidare träning/utbildning och deltagande vid Prio 3 (Cold Case)​​

    • Godkänd för Prio 2 ärenden

    • Ej lämpligt ekipage inom SRH​​

  • Modul 3 Validerat ekipage - Godkänd för Prio 1 med kopplad hund

  • Modul 4 Validerat ekipage - Mörker

  • Modul 5 Validerat ekipage - Frisökande hund

  • Modul 6 Validerat ekipage - Vatten

  • Modul 7 Validerat ekipage - Vinter / Lavin

  • Modul 8 Validerat ekipage - Specialsök / ex. Lik 

  • Modul 9 Validerat ekipage - USAR

  • Modul 10 Validerat ekipage - USAR (International)

EGEN TRÄNING VIA VÅR APP

Ekipage som ingår i vårt modulprogram kan med fördel

ta del av våra övningar och teoretiska delar i vår app.

Vi får god uppdatering efter genomförd träning eller 

quiz, då notiser sänds till utsedda personer, som i sin

tur kan återkoppla med feedback. 

Det går även fint att sända filmer eller foton för att visa

ett unikt beteende eller situation som uppstår. 

Appen är ett viktigt verktyg för oss, då vi möjliggör träning på distans samt att

vi även på ett enkelt sätt följer den progression som våra ekipage har. 
 

Räddningshundar

Räddningshundar är brukshundar som tränas för att söka efter personer som anmälts försvunna till polis. Det kan även vara nödställda människor, som till exempel är sakande personer efter jordskred, jordbävningar, översvämningar, explosioner, eller vid olyckor. 

Insatser kan ske på bar mark men även i kuperad samt urban terräng, det kan vara i rasmassor samt även i och längs vatten. Under träningen måste hunden lära sig att använda sina naturliga sökkunskaper i samarbete med föraren.


Fokus ligger på olika sökövningar som spårsökning, vindsök, patrullering och fältsökning. Samma övningar bör också övas i mörker. Hundförarens uppgift är att leda hunden så att uppdraget/insatsen täcker av det tilldelade området. Svårighetsgraden för ekipaget ökar med erfarenhet.

Nedan finner ni lite bilder från olika träningar med Svenska Räddningshundar ⬇️

Svenska Räddningshundar
Svenska Räddningshundar
Svenska Räddningshundar
Svenska Räddningshundar
Svenska Räddningshundar
Svenska Räddningshundar
Svenska Räddningshundar
Svenska Räddningshundar
Svenska Räddningshundar
Svenska Räddningshundar

Lavinsökshundar

En lavinhund används för att hitta försvunna personer i snö. Hundens luktsinne gör att den kan hitta människor som ligger täckta av snö. Detta är oerhört tidskritiska insatser, det är viktigt att hundarna snabbt får möjlighet att komma till olycksplatsen, de måste även klara av att transporteras med snöskoter, bandvagn, ATV samt även andra transportmedel, vilket även är en del i utbildningen för dessa hundar.

 

En lavinhund tränas för att markera när den känner lukten av människa, markeringen sker genom att hunden antingen skäller eller börjar gräva i snön. De kan även markera och finna människor som ej är täckta av snö. Hundförarens uppgift är att läsa, styra och följa hundens arbete. 

Specialsökshundar

En specialsökshund är en hund som söker efter någonting specifikt. Det kan vara alltifrån narkotikahund, infektionssjukdomar, mögelhund eller bombhund. Men även olika typer av assistans- och servicehundar (för exempel diabeteshund) är specialsökshundar. Våra specialsökshundar anpassas efter vår inriktning.

Nedan har vi listat några olika former av specialsökshundar: 

  • Narkotikahundar

  • Bombhundar

  • Vägglushundar

  • Barkborrehundar

  • Markbäddsbrandhundar

  • Allergihundar

  • NoseWork ekipage

  • ID-hundar

  • Personsökshundar

  • Barnsökhundar

  • Liksökshundar
     

IRO Rescue
Tillbehör till hunden
Transport av hund

Effektiv resurshantering där vi kan följa våra insatser i realtid.

Som resurs hos oss får man tillgång till MERAs klubb för Tjänstehundar

Våra ekipage som åker på insats kan färdas tryggt med MiM och WT Metall.

bottom of page